Малката света гора.

Районът на община Драгоман е познат като Малката Света гора или Малкия Атон заради струпването на множество православни храмове,често сгушени в труднодостъпни местности. Край много от тях извира лековита вода,с която вярващите церят късогледи очи,безплодие или просто стомашни болки. 

Неделишкия Манастир

Манастирът “Св.Атанасий Велики,по известен като Неделишкия манастир е скрит във вековна гора между селата Дреатин и Неделище.Манастирът е обявен за културно-исторически паметник,има повече от 10-вековна история.В манастира често е отсядал Паисий Хилендарски. В него е създадено и едно от първите килийни училища в областта,което по-късно става класно и съществува до средата на XX век.

Виртуална обиколка

Света Петка

Чепърлянският манастир ‘Света Петка’ се намира на десния бряг на река Нишава, на 2км източно от с.Чепърлянци. Храма е издигнат на мястото на раннохристиянско светилище-оброчище,в основите на който са намерени два надгробни византийски камъка,датирани в периода от VI до VII в.

“Св. Троица” в с. Габер

Намира с в с.Габер  Община Драгоман, Софийска област. Средната надморска височина на местноста Бурел е 765метра. Православната църква “Св. Троица” в с. Габер е построена така, че да се вижда от всички съседни населени места. Осветена е през 1932 г.

Беренде

”Успение Богородично” с. Владиславци

 Църквата ,,Успение Богородично” е построена през 2003 г. С безвъзмезден труд и помощта на много миряни той е въздигнат отново след 120 години.Няколко години след завършването му той е изографисан от Николай Иванов.

Мало Маловски манастир

Манастирът е разположен в южния склон на планината Чепън над село Мало Малово на 12 километра източно от Драгоман и в монета е недействащ. Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира в областтаЛикия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.

Видео.

“Св. Ап.Петър и Павел”с. Ялботина

Православният храм в село Ялботина ,Драгоманско, ,,Св.св.Ап.Петър и Павел ” е нов и е изграден изцяло от дарения.Идеята за църква в селото тръгнала преди 12 години от местните жители.

Language