Неделишки манастир “Св .Атанасий Велики” още нещо……..


рр

Неделишки манастир “Св .Атанасий Велики”
X-XI в.
Районът на община Драгоман е познат като Малката Света гора или Малкия Атон заради струпването на множество православни храмове,често сгушени в труднодостъпни местности. Край много от тях извира лековита вода,с която вярващите церят късогледи очи,безплодие или просто стомашни болки. Местните сами даряват средства и участват в изграждането на храмове,а техните свидетелски разкази за необясними случки и чудеса могат да оставятбезмълвен дори и най-големия скептик,агностик,даже противник на ортодоксалното християнство.
Манастирът “Св.Атанасий Велики,по известен като Неделишкия манастир,е скрит във вековна гора и гъсти храсталаци. Намира се в община Драгоман,между селата Дреатин и Неделище,второто от годините е заличено от картата на България.
В манастира често е отсядал Паисий Хилендарски. В него е създадено и едно от първите килийни училища в областта,което по-късно става класно и съществува до средата на XX век.
Манастирът е обявен за културно-исторически паметник,има повече от 10-вековна история.
Легендата гласи,че цар Петър се е излекувал от тежка кожна болест на чудодейно изворче тук.
След изцерението си заповядал на това място да бъде издигнат манастир. Във времето на турското робство манастирът запустява,църквата е разрушена,но лековитата вода продължава да блика с чудодейната си сила в средата на XIX век излекувала от нелечима болест дъщерята на турския ага. В знак на благодарност той дарява средства и заедно с даренията на българските първенци от това време в 1864г. църквата е окончателно и наново изографисана.
В последните десетилетия на XX век манастирът отново запустява,църквата изцяло е занемарена.полуограбена,сградата на килийното училище е окончателно срутена,монашеското крило е пред тотална разруха, а лековитата вода изчезва. Това се превръща в ярък пример на пълно безхаберие на всички власти-църковни,общински,държавни,културни и прочие.
И така до 2012 г.,когато с активно съдействие на общинското ръководство на община Драгоман,Софийската Света митрополия,Светия Синод на Българската православна църква “Св.Атанасий Велики” , бе спечелен, в резултат на което манастирът възвърна своя величесвтвен вид,а чудотворната вода отново бликна,за да продължи да помага на болни и вярващи.